söndag 12 december 2010

Vi lever i en våldsam värld

Läste precis att två bomber exploderat i Stockholm igår kväll. Läskigt. Men sådant händer ju faktiskt hela tiden, överallt i världen. Oavsett om det är extemistiska muslimer som spränger sig själva i luften i förhoppning att några "otrogna" ska stryka med eller arga tonåringar som kastar sten på polishästar i en urspårad demonstration så hör det till människans natur att vara våldsam. Men det spelar ingen roll hur mycket hemskt man hör om som händer i världen, jag blir lika illa berörd varje gång. Jag tycker det är fruktansvärt att det finns så mycket våld i människor att de inte kan lösa problem och konflikter på ett civiliserat sätt genom kommunikation, att diskutera och komma fram till en fredlig lösning. Och ibland kan det faktiskt innebära att komma överens om att vara oense, men att slåss är bara tragiskt och löser ingenting. Man kan inte tvinga sina egna åsikter på någon annan genom våld. 

Kanske är krig vår tids naturliga urval, vi har ju inga naturliga fiender längre och de sjukdomar som kan ta kol på oss håller vi sakta på att besegra. Människan behöver uppenbarligen något som håller antalet nere för att vi inte helt ska utplåna alla resurser på denna fantastiska planet likt simpla parasiter. 

Ibland önskar jag att det fanns en plats utanför denna grymma värld dit alla vettiga fredliga människor kunde dra sig tillbaka för att låta de våldsamma bestarna göra slut på varandra. Kanske skulle världen kunna se annorlunda ut då. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välj att kommentera som "Namn/URL" i rullgardinsmenyn om du inte vill logga in för att kommentera