fredag 11 juli 2014

Fråga om studier och att flytta utomlands

Mitt under tiden som jag hade som allra mest att göra så fick jag en fråga på bloggen. Tyvärr har jag inte haft tid att svara ordentligt på denna förran nu, men här är det i alla fall till slut;

Hej. Intressant blogg du har. Jag är mycket glad för din skull att du har hittat din livspartner i Australien.

Jag tänkte höra med dig vad för tankar och idéer du har om man vill stanna några år till i Sydney? Eftersom du har erfarenhet av hela backpacker, studier, hittat en aussie partner processen.

Jag är 23 år gammal och bor just nu i Oslo pga tycker att det är trevligare att bo i Oslo än i Sverige. Jag känner mig lite som du, känner mig inte så hemma i Sverige som i Sydney. Själv så har jag redan bott i Sydney i 2 år. Kom till Sydney oktober 2011 med working holiday visa, hann tyvärr inte jobba på en farm för att kunna skaffa ett andra års working holdiday visa. Andra året i Sydney skaffade jag ett student visa och studerade på ett college från februari 2013 och kom tillbaka till Sverige i mars 2014.
Man kan säga att ja har använt upp alla mina visum.
Jag skulle så gärna vilja stanna några år till och eventuellt om allt skulle kännas bra bosätta mig där i framtiden. Har som sagt träffat en aussie kille under de åren jag var där (inte helt super seriöst, pga jag var tvungen att åka) men träffade även många andra trevliga människor som jag blev nära med.

De ända sätten som ja kan komma på är 1. om jag bröjar studera på univeristet i Oslo har jag möjligthet att åka på ett utbytes år i Sydney (vilke jag skulle gärna vilja och få tillfället ett ytterligare år i Sydney). 2. Söka till Sydney UNI, TAFE eller Sydney NSW UNI men som sagt det kostar ca 120 000kr/år för bara studierna vilket man kan få gratis i Norden. Det går att ta CSN lån, men är det värt att ta ca en halv miljon lån? 3. Söka till ett college igen (vill helst studera på UNI/högskola pga de college är inte så seriösa). 4. För att kunna få ett partnet visa måste man ju ha bott med den andra minst ett år, vilket jag ej har.

Det ser inte så ljust ut för mig men samtidigt vill jag inte bara ge upp utan att försökt och funderat på det. Det kan ju inte vara omöjligt pga bla du och många andra har ju lyckast att flytta till Sydney.

Hoppas du hinner svara, känn verkligen ingen stress med att svara direk. Var bara nyfiken hur du skulle löst, funderat kring denna situation.

Mvh Linn från Göteborg.

Hej Linn

Vad roligt att du gillar bloggen! Och det verkar som du känner till Australien ganska väl redan ;) Jag hamnade ju i det här landet lite av en slump och stannade för kärleken. Hade det inte varit för den är det troligt att jag hade befunnit mig någonstans i Europa just nu. Jag älskar att bo här men försår nog bättre än någonsin hur underbart rikt Europa är på resmål och äventyr, med världen alldeles runt hörnet. Så se till att njuta av det i fulla drag när du har det för tröskeln!

För att kunna spendera en lite längre tid här i Australien så skulle jag först och främst besöka Australiens Department of Immigration and Border Protection's websida och gå igenom alla tillgängliga visum för att se vad som passade mig, om jag var du. Aven om inget skulle kännas som det passar just nu så kanske det kan leda till ideer för framtiden.

När det gäller college så finns det dessvärre några som kan vara mindre seriösa. Jag studerar dock just nu på ett college och tycker det är alldeles toppen. Jag har även en svensk vän i Brisbane som presis avslutat studier i turism på ett college där hon lärde sig massor. Det man får komma ihåg när det gäller college så är det att se till att de har internationell ackreditering och kanske efterforska lite online för att forsäkra sig om att det är ett vettigt college med studier du kan ha nytta av även utanför Australien. Vill du läsa på universitet/ högskola så rekommenderar jag definitivt att göra det i ett land där du inte behöver betala några terminsavgifter. Ibland finns det ju då även möjlighet att studera som utbytesstudent utan att behöva betala några terminsavgifter - träffade tex en barndomsvän förra veckan som just avslutat en utbytestermin på ett universitet i Brisbane.

Hoppas det kan hjälpa tankeprocessen på traven lite och kanske så frön för framtiden ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välj att kommentera som "Namn/URL" i rullgardinsmenyn om du inte vill logga in för att kommentera