tisdag 9 juli 2013

Fråga från hästintresserad som ska studera i Sydney

 Hej!

Det jag undrar är ifall du har tips på hur man kan hitta bra boende? Jag reser 13 augusti men har inte fixat boende ännu haha. Sedan undrar jag om du kan tipsa om packning. Har hört att man ska packa med så mycket som möjligt från Sverige, men är det verkligen så dyrt att handla i Australien?

Jag har hört att det är billigare ifall man bor lite utanför staden i Sydney, men hur långt är det då in till själva staden? Ungefär? Är det långt ut till gårdarna? Jag önskar nämligen att jag hittar en häst som jag kan rida på och ta hand om då och då :)

Tacksam för svar

/Michelle

Hej Michelle

Om du ska plugga så rekommenderar jag att du kontaktar din skola forst for att se om de har rekommendationer på boende. Annars kan du kika på Gumtree efter boende (finns det mesta du någonsin kan behova på Gumtree). På Facebooksidan Svenskar i Sydney finns det aven listat boende ibland, nar backpackande svenskar drar vidare på nya aventyr. Bast ar nog att hitta ett eget rum att hyra i en lagenhet eller hus som du delar med andra i din ålder, då får du vanner på kopet och behover inte kanna dig ensam. Jag rekommenderar aven att du umgås mest med aussies och internationella studenter från andra lander an Sverige, genom att prata så lite svenska som mojligt blir det lattare att komma in i engelskan.

Sydneys fororter stracker sig långt utanfor sjalva staden. Det finns de som bor en dryg timmes bilfard från city och fortfarande anser att de bor i Sydney. Sjalva postorten Sydney (postkod 2000) inkluderar bara city - från Circular Quay till Central Station. Boende blir billigare ju langre från city du kommer. Jag skulle rekommendera att leta boende dar det finns tåg (=tunnelbana ovan jord) eftersom bussarna inte ar speciellt pålitliga och påverkas av trafiken som erbjuder många och långa koer i rusningstrafiken. Information och hjalp med public transport finns på 131 500 (går aven att ringa då detta ar ett telefonnummer).

Området runt Bondi ar populart for backpackers eftersom det ar så nara till stranden, aven Coogee och Maroubra. Manly ar också populart men långt från city, lattast att ta sig till city från Manly ar med farjan men den stalls in i dåligt vader och då ar det buss som galler. Vill du bo narmare stan så kika runt Newtown och mojligen Glebe.

Lyckas du inte hitta bra boende innan du åker, boka boende for 1-2 veckor på ett hostel nara skolan dar du ska studera. Då har du någonstans att ta vagen och behover inte stressa med boende direkt. Det kan också ge dig en chans att skaffa vanner och kanna in vart du sjalv vill bo.

Hastar finns det i Centennial Park i centrala Sydney (googla "horse riding centennial park"). Det finns en del hastgårdar och ridskolor i Terrey Hills men det kan vara svårt att ta sig dit med public transport. Ar sjalv inte så aktiv på det området just nu så kan inte ge dig några fler tips på den fronten tyvarr. Det jag kan saga ar att hasthållning i Australien ar mycket annorlunda mot Europa då hastar fortfarande anvands i arbetet på gårdarna har och ar darfor mer ett arbetsdjur snarare an ett husdjur. Hastar har ar darfor ofta valdigt lite skolade och inte lika tama som i Europa.

Det stammer att det ar dyrt har, speciellt i Sydney och det blir inte mycket billigare i fororterna utan du måste till andra stader for att marka skillnader i pris. 1 AUD ar for tillfallet vard ca 6 SEK. For prisjamforelse av shopping så har The Iconic (endast online) och Sportsgirl priser som motsvarar priserna i Sydney ganska val. Hade kusiner har i Februari och de alskade Portmans som erbjuder bra budgetshopping.

Lycka till och valkommen till underbara Australien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välj att kommentera som "Namn/URL" i rullgardinsmenyn om du inte vill logga in för att kommentera