måndag 9 september 2013

Fråga inför studier i Sydney

Hello mate :)

Är lite nyfiken om hur dyrt det egentligen är att bo i Australien? Ska plugga i Sydney nästa år, får CSN bidrag men funderade på att jobba deltid på sidan om. Stämmer det att man får sin lön i slutet av veckan?! Och är det lätt att hitta små jobb som t.ex i cafe och liknande? Jag är medveten om att det är dyrast att bo i Sydney men hur ser det ut i Melbourne? Har letat svar på internet men alla säger em och samma sak ''Det är omöjligt att bo i detta landet osv...'' Snacka om spoilers! :( Melbourne är nog staden som lockar mig mest när det gäller bosättningen så jag undrar om du har några tips eller till och med råd, hade verkligen uppskattat all hjälp.

Med vänliga hälsningar,
Alexandra

Hej igen Alexandra

Det stämmer tyvärr att Sydney är ganska dyrt, men det är vad man gör det till. Så att jobba vid sidan av är en god ide, se bara till att kolla hur mycket du får jobba på ditt visum - studentvisum brukar ha en gräns på 20h/ vecka. Ströjobb är inte jättesvårt att hitta, bara man är framåt och aktiv i jobbletandet. Hur ofta och när (datum/ veckodag) man blir betald varierar från jobb till jobb, men om du inte är fast anställd så får du oftast betalt 1ggr/ vecka. Se mer här på bloggen om jobb.

För att ge dig en idé om levnadskostnader så spenderar vi runt $200/ vecka på Woolworths (typ ICA). Se mer här på bloggen om pengavärde och vad saker kostar. Vill du få en idé om vad det kostar att hyra rum kolla Gumtree och Domain, också värt att kolla Facebooksidan Svenskar i Sydney där det ibland dyker upp inlägg om boende.

Tyvärr kan jag inte säga mycket om skillnaderna i pris mellan Melbourne och Sydney, annat än att Melbourne är billigare att bo och leva i. Jämför priserna på boende på Gumtree eller Domain. Men ska du plugga i Sydney kan du inte bo i Melbourne - det är ungefär lika långt som från Stockholm till Hamburg.

Så summa summarum så går det definitivt att leva här men man kan inte förvänta sig att ha massa pengar till övers för att leva 'la vida loca'. Ska man stanna lite längre så är mitt tips att jobba hårt (alternativt ha en ordentlig budget), skaffa många vänner och passa på att utnyttja allt som finns att njuta av i detta underbara hörn av världen.
Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välj att kommentera som "Namn/URL" i rullgardinsmenyn om du inte vill logga in för att kommentera