söndag 8 september 2013

Om att leta boende

Har fått en del frågor om 'hur enkelt det är att hitta boende' här på senaste. Det är en jättesvår fråga att svara på eftersom det beror på vad för slags boende du letar efter och vart. Men här är ett försök att svara lite generellt på frågan i alla fall.

Om du letar efter ett rum i en lägenhet eller hus som du delar med andra så sök på Gumtree efter 'house share' eller 'room for rent'. Det är också värt att kolla Facebooksidan Svenskar i Sydney där det ibland dyker upp inlägg om boende. Även Domain har en 'Share' flik där du kan söka på område. Mitt tips är också att inte bestämma dig förran du är på plats och kan inspektera stället och hälsa på dina potentiella 'room mates'. Är man på hugget och letar aktivt kan man nog hitta boende på 1-2 veckor.

Vill du hyra ett hus eller lägenhet själv eller med ett gäng vänner så krävs det mer och är du backpacker så vet jag inte ens om det är möjligt. Här finns ett exempel på hyresansökan från mäklarfirman Raine & Horne och förutom 100 identifieringspoäng (det finns ingen motsvarighet till Folkbokföringen här) så behöver du ange sysselsättning, inkomst, senaste bostad, referenser från din senaste hyresvärd såväl som personliga och professionella referenser. Blir du godkänd så skrivs det sedan kontrakt på 6 eller 12 månader och när de är slut så kan man skriva om kontraktet eller låta det gå löpande, då med 3 veckors uppsägningstid om du vill flytta (för båda parter). För att hitta hus eller lägenhet att hyra sök på Domain där de flesta mäklare lägger upp sina objekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välj att kommentera som "Namn/URL" i rullgardinsmenyn om du inte vill logga in för att kommentera